Dieta na zaparcia
Zaparcia mogą być spowodowane różnymi czynnikami wynikającymi zarówno ze stanu choroby, jak i nieprawidłowej diety, bądź też stresu. W zależności od ich etiologii stosuje się odpowiednią interwencje. W przypadku leczenia zaparć dietą istnieją jednak podstawowe, równe w każdym przypadku zasady. Przede wszystkim wskazana jest dieta bogato błonnikowa, co oznacza, że spośród produktów zbożowych wybieramy te pełnoziarniste. Błonnik to grupa węglowodanów, które nie ulegają strawieniu, jednak wspomagają działanie czynnościowe przewodu pokarmowego. Wyróżniamy błonnik nierozpuszczalny i rozpuszczalny. W przypadku zaprać ten pierwszy odgrywa ogromną rolę. Aby wzbogacić naszą dietę w błonnik powinniśmy również nie stosować obierania warzyw i owoców, gdyż w skórce roślin jest go najwięcej. Wskazane będą także takie dodatki jak słonecznik, pestki dyni i orzechy. Istotna w trakcie zaparć jest także odpowiednia podaż wody, która pomaga w tworzeniu mas kałowych i umożliwia ich przemieszczanie się w jelitach. Istnieją również złote sposoby z domowej apteczki, do których należy spożycie maślanki czy kefiru, bogatego w korzystną dla przewodu pokarmowego mikroflorę, oraz spożywanie śliwek, lub wypijanie wody w której uprzednio były zamoczone. W leczeniu zaparć u dzieci stosuje się także podawanie przegotowanej, letniej wody z miodem i cytryną.