Problemy z nerkami
Choroby dotyczące zaburzenia funkcjonowania nerek to bardzo niebezpieczne i zdradliwe w skutkach schorzenia. Zaliczamy do nich ostrą i przewlekłą niewydolność nerek, oraz wszelkiego rodzaju kamice. Przyczyną takiego stanu może być uszkodzenie mechaniczne, nieprawidłowa dieta, obfitująca w białko i fosforany, a także nadużywanie alkoholu. Z punktu widzenia dietetycznego, leczenie chorób nerek ma charakter bardzo indywidualny. Przy niewydolnościach, a więc stanach w których 90% nefronów jest uszkodzone, wprowadza się bezwzględny zakaz spożywania nadmiaru białka. W zależności od stopnia zaawansowania, ograniczenie podaży tego składnika odżywczego stosuje się do ok. 0,8- 0,9 g/ kg m.c. Wyjątkiem jest dializowanie, które pozwala na zwiększenie tej podaży, ze względu na aktywne oczyszczanie nerek ze związków azotowych powstałych przez rozkład białka . Kamice charakteryzuje odmienna dieta. Zależna jest od rodzaju kamieni. We wszystkich jednak ogranicza się spożycie soli kuchennej i potraw przetworzonych, które mogą zawierać jej duży dodatek, oraz zwiększenie ilości płynów, w celu rozpuszczenia powstałych kamieni. Najczęściej występująca jest kamica moczanowa, której leczenie polega na podwyższeniu pH moczu, a więc spożycie produktów o działaniu alkalizującym, takich jak produkty mleczne, ziemniaki, kalafior, czy orzechy.