Czytając poszczególne opracowania dotyczące zdrowego żywienia, poszczególnych diet, opisów składników, które są zdrowe dla naszego organizmu, a które są szkodliwe, możemy zauważyć pewna prawidłowość, że co pewien okres czasu lansuje się teorie o szkodliwości pewnych składników naszej diety, a w jakiś czas potem następują publikacje mówiące zupełnie coś innego. Tak jest również w kwestii naszego oleju rzepakowego – naszego, ponieważ w Polsce wytwarza się go dużo i jest to olej najczęściej spożywany na naszych stołach. Przez bardzo długi okres czasu olej rzepakowy nie cieszył się dobra opinia u lekarzy i specjalistów żywienia – uważano, że o wiele lepsze są oliwa z oliwek, słonecznikowy czy sojowy, natomiast olej rzepakowy to zło konieczne. Tymczasem najnowsze badania dowodzą, że to olej rzepakowy, odpowiednio produkowany (a taka właśnie technologia jest w naszym kraju obecnie stosowana) posiada bardzo dużo wartości, zwłaszcza cennych tłuszczy nienasyconych omega 3 i omega 6, w dodatku podczas smażenia nie traci dużo na wartości i jest do tego lepszy niż inne oleje roślinne, w tym również masło, nie mówiąc już o smalcu. Również zaleca się spożywanie oleju rzepakowego do sałatek, a więc na surowo, wykorzystuje się wówczas w pełni jego cenne składniki. Spożywanie olei określonego rodzaju jest więc naprawdę bardzo zdrowe. Wiele osób o tym zapomina myślą, że olej jest tak samo niezdrowym tłuszczem jak smalec. Trzeba w tym miejscu wyraźnie podkreślić, że smalec to ten rodzaj tłuszczu, którego powinniśmy wystrzegać się jak ognia. Naszemu organizmowi spożywanie smalcu zrobi więcej szkody jak pożytku.
Jakie oleje dobre dla zdrowia

Leave a Reply