Jakie oleje dobre dla zdrowia

Jakie oleje dobre dla zdrowia

Czytając poszczególne opracowania dotyczące zdrowego żywienia, poszczególnych diet, opisów składników, które są zdrowe dla naszego organizmu, a które są szkodliwe, możemy zauważyć pewna prawidłowość, że co pewien okres czasu lansuje się teorie o szkodliwości pewnych składników naszej diety, a w jakiś czas potem następują publikacje mówiące zupełnie coś innego. Tak jest również w kwestii naszego oleju rzepakowego – naszego, ponieważ w Polsce wytwarza się go dużo i jest to olej najczęściej spożywany na naszych stołach. Przez bardzo długi okres czasu olej rzepakowy nie cieszył się dobra opinia u lekarzy i specjalistów żywienia – uważano, że o wiele lepsze są oliwa z oliwek, słonecznikowy czy sojowy, natomiast olej rzepakowy to zło konieczne. Tymczasem najnowsze badania dowodzą, że to olej rzepakowy, odpowiednio produkowany (a taka właśnie technologia jest w naszym kraju obecnie stosowana) posiada bardzo dużo wartości, zwłaszcza cennych tłuszczy nienasyconych omega 3 i omega 6, w dodatku podczas smażenia nie traci dużo na wartości i jest do tego lepszy niż inne oleje roślinne, w tym również masło, nie mówiąc już o smalcu. Również zaleca się spożywanie oleju rzepakowego do sałatek, a więc na surowo, wykorzystuje się wówczas w pełni jego cenne składniki. Spożywanie olei określonego rodzaju jest więc naprawdę bardzo zdrowe. Wiele osób o tym zapomina myślą, że olej jest tak samo niezdrowym tłuszczem jak smalec. Trzeba w tym miejscu wyraźnie podkreślić, że smalec to ten rodzaj tłuszczu, którego powinniśmy wystrzegać się jak ognia. Naszemu organizmowi spożywanie smalcu zrobi więcej szkody jak pożytku.