Jest najważniejszym posiłkiem dnia według lekarzy i dietetyków, a mimo to znaczna część społeczeństwa obywa się bez niego. Śniadanie dostarcza rano energii organizmowi, przez co łatwiej jest się podnieść z łóżka i ruszyć do codziennego działania. W błędzie są jednak ci, którzy uważają, że rano można zjeść posiłek z trzech dań i nie odczuć konsekwencji. Ważne jest, co i ile się je. Zjedzenie ogromnego śniadania nie spowoduje spadku apetytu na cały dzień. Wręcz przeciwnie, może prowadzić do większego zapotrzebowania na jedzenie także w trakcie późniejszych posiłków. Nie oznacza to bynajmniej, iż śniadanie można sobie odpuścić. To znaczy można, ale nie opłaca się to zarówno pod względem zdrowia, jak i prób zmniejszenia wagi. Śniadanie jest ważne w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a poza tym poranne posiłki pomagają w odchudzaniu, a także zmniejszają ryzyko chorób związanych z zaburzeniem pracy układu pokarmowego. Aby cieszyć się dobrą formą i samopoczuciem, ze śniadaniowego jadłospisu należy wykluczyć słodycze, w tym także słodkie napoje i dżemy. Soki również nie są najlepszym rozwiązaniem, chyba że zostały samodzielnie wyciśnięte ze świeżych owoców. Na śniadanie warto natomiast jeść ciemne pieczywo, a także produkty bogate w białko oraz warzywa pełne witamin i składników odżywczych. Wiele osób w ogóle zapomina o zjedzenie śniadania. Z całą pewnością jest to najgorsze co możemy zrobić. Śniadanie to bowiem najważniejszy posiłek całego dnia, który decyduje o tym, czy będziemy mieli siłę na to, co sobie zaplanowaliśmy. Nie wolno więc sobie tej ważnej siły na własne życzenie odbierać.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply