O indeksie glikemicznym świat naukowy mówi od niedawna, a już zmienił on podejście nie tylko do odchudzania, ale przede wszystkim do zdrowego trybu życia. Dzięki niemu możliwe jest określenie, jak dane produkty spożywcze wpływają na poziom cukru we krwi człowieka. Na skali powstałej podczas opracowywania indeksu glikemicznego znaleźć można składniki, które pomagają utrzymywać cukier na mniej więcej stabilnym poziomie, a także takie, po spożyciu których człowiek za chwilę ponownie jest głodny. Wszystko zależy właśnie od owego wskaźnika, a jego kontrolowanie pomaga uniknąć wielu chorób, jak również utrzymać wysoki poziom energii. Wbrew pozorom nie należy rezygnować ze wszystkiego co smaczne. Wystarczy produkty o wysokim indeksie zamienić odpowiednikami, które na skali są znacznie niżej. Składniki o niskim indeksie glikemicznym są trawione dłużej, w związku z czym cukier uwalniany jest także wolniej. Ogranicza to apetyt oraz chęć dodatkowego podjadania. Szczególnie odchudzających się z pewnością zainteresuje fakt, że spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym pozytywnie wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej. Poza tym lekarze i dietetycy alarmują, że częste sięganie po źródła węglowodanów prostych, a więc tych o wysokim indeksie glikemicznym, prowadzi do systematycznego zwiększania apetytu, otyłości i chorób układu krążenia. Warto w tym miejscu wspomnieć, że zarówno otyłość jak i choroby krążenia to stany, które bezpośrednio zagrażają już nie tylko naszemu zdrowiu, ale również życiu. Należy więc zrobić wszystko aby nie doprowadzić ani do otyłości ani tym bardziej do powstania chorób krążenia.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply